Waarom onderdrukken we ons gevoel? Dit doen we omdat we het eng vinden. Verder zijn we bang voor de reactie van anderen. Emoties worden immers vaak gezien als zwakte. Maar door er een oordeel over te hebben druk je de emotie weg, en als je de emotie onderdrukt los je het niet op. Een emotie laat zich tenslotte niet voor niks zien. het geeft aan dat er iets gebeurt wat aandacht nodig heeft. We moeten dus leren de emotie of het gevoel te accepteren, hoe lastig dat soms ook kan zijn.
Emotionele toestanden doen zich voor wanneer onze hersenen bepaalde neurotransmitters of hormonen vrijgeven. Deze zetten emoties om in gevoelens. Gevoelens gaan, in tegenstelling tot emoties, langer mee en kunnen we gemakkelijker verwoorden.
Gevoel wordt onderdrukt omdat we er een negatief oordeel over hebben. Een goed gevoel is fijn, maar een negatief gevoel willen we het liefst vermijden. Dit komt omdat negatieve emoties niet fijn aanvoelen. daar zit toch niemand op te wachten. Emoties onderdrukken is niet goed, omdat dit uiteindelijk zal opstapelen en alsnog eruit zal komen. Vaak zijn de gevolgen dan veel heftiger, op de langere termijn zal zich dit gaan uiten in mentale en uiteindelijk ook fysieke klachten.
We onderdrukken ontzettend veel in ons leven, denk hierbij aan angst, verdriet, frustratie of woede. Ik heb regelmatig cliënten die zich afvragen hoe ze meer naar hun gevoel kunnen luisteren. Ik geef hierbij aan dat dat pas zal lukken als ze hun gevoel gaan erkennen. onderzoeken, doorvoelen en accepteren. Dit gaat natuurlijk niet in één keer. Samen kijken we wat er nodig is om dit te bewerkstelligen. Uiteraard is dit bij elke cliënt anders. Mar gelukkig heeft kinesiologie tal van technieken om hierbij te kunnen helpen!